• fr
 • nl
 • de
 • Steun de Stiching
  Steun onze projecten

  Steun onze projecten

  Steun de stichting
 • fr
 • nl
 • de
 • Laureaten Koningin Paolaprijs 2019-2020

  Wetenschappen, wiskunde en technologie, een sleutel voor onze toekomst!

  Basis en secundair onderwijs

  Franse gemeenschap

  Eerste laureaat

  Project: Een crazy machine die wetenschap en technologie in de kijker zet door schooluitval te bestrijden

  De leerlingen en leerkrachten van de Classe Atelier(s) de l’Institut Technique et Commercial des Aumôniers du Travail in Boussu, vertegenwoordigd door Olivier Vercauteren en Ludovic Rupini.

  Een emanciperend en speels avontuur van wetenschap en technologie door het maken van een crazy machine, waarbij een bewust complexe kettingreactie op de meest absurde en grappige manier wordt uitgevoerd.

  Lees meer

  Tweede laureaat

  Project: Het ontwerpen van interactieve modellen van het menselijk lichaam

  Charlotte Van Herpe, Véronique Donnay en het leerkrachtenteam van de EFACF in Gerpinnes.

  Het ontwerpen van modellen van het menselijk lichaam om de verschillende systemen op een speelse en digitale manier uit te leggen. We verfraaien deze modellen met educatieve videocapsules die door kinderen zijn gemaakt en werken met robots om deze interactief te maken.

  Lees meer

  Derde Laureaat

  Project: Vrijdagmiddag wetenschapsnamiddag

  Christelle Collin en Wendy Roba, leerkrachten aan het Koninklijk Atheneum van Izel.

  Het project bestaat uit het aanbieden van wetenschapsworkshops aan de leerlingen van het 5de en 6de leeerjaar van basisscholen in de regio. Ze vinden plaats in de laboratoria van de middelbare school. De leerlingen ontdekken op een concrete manier de fascinerende wereld van de wetenschap en de wetenschappelijke benadering door middel van verschillende handelingen.

  Lees meer

  Vlaamse gemeenschap

  Eerste laureaat

  Project: Kunstmatige intelligentie, Klimaatsverandering, Stomata : KIKS

  Natacha Gesquière – Sint Bavohumaniora, Francis wyffels – Ugent, Dwengo vzw, Sofie Meeus – Plantentuin Meise en Jan van de Bulcke - UGent

  Een STEM-project voor de derde graad secundair onderwijs dat leerlingen inwijdt in een actueel wetenschappelijk onderzoek rond biologie en klimaatverandering en hen inzichten bijbrengt in artificiële intelligentie, haar werking, mogelijkheden en beperkingen.

  Lees meer

  Tweede laureaat

  Project: Brede eerste graad : STEM af op jouw toekomst

  Brigitte De Baere - GO! Tuinbouwschool Melle, Sofie Vercoutere, GO! Atheneum Gentbrugge, en Benny Vandevoorde - KTA GITO Groenkouter Sint-Amandsberg

  STEM af op je toekomst” motiveert leerlingen en engageert hen actief na te denken over hun studiekeuze en zo positief te kiezen voor een STEM-richting.

  Lees meer

  Derde laureaat

  Project: Eigen kweek

  Bert Galle, Jelle Verschuere en Frederik Wylin van het Technisch Instituut Sint-Lucas in Menen

  Eigen kweek is een project waarbij de leerlingen via een experimentele ontdekkingstocht kennismaken met de wondere wereld van de natuur(wetenschap), technologie en wiskunde (STEM). Het aanbieden van een gevarieerd aanbod aan experimenten met een wow-effect heeft als doel de leerlingen te ondersteunen bij het maken van een juiste keuze bij de verdere doorstroming naar het secundair onderwijs, het hoger onderwijs en het werkveld.

  Lees meer

  Buitenschoolse ondersteuning voor jongeren en hun school

  Basis en secundair onderwijs

  Franse gemeenschap

  Eerste laureaat

  Project: Samen op weg naar succes met het Tutoraatprogramma

  Het Tutoraatprogramma van Schola ULB in Brussel en al de betrokken personen: leerlingen, tutors, scholen, partners, het personeel en de bestuurders.

  Het Tutoraatprogramma, een actie ten behoeve van gelijke kansen, heeft tot doel leerlingen met onderwijsproblemen te helpen en hen opnieuw zin te geven om naar school te gaan. Studenten worden aangeworven om gratis kwaliteitsvolle ondersteuning te bieden in de lagere en middelbare scholen van Brussel.

  Lees meer

  Tweede laureaat

  Project: Cyberkids

  Dokter Marie Latour, Kristel Notelaers en het vrijwilligersteam van de vzw Ballon Vert in Etalle

  Het project heeft als doel bij te dragen aan de integratie en het behoud van kinderen met een zichtbare en niet-zichtbare handicap in het gewone onderwijs, waar mogelijk en zo lang mogelijk, door het gebruik van informatica tools.

  Lees meer

  Derde Laureaat

  Project: Pluridéfis, sectoriële en netwerkoverschrijdende uitdagingen

  Het pedagogisch team van de vzw Pluridéfis in Hyon, vertegenwoordigd door Laurence Cardinal.

  Pluridéfis zijn 6 wedstrijden voor jonge leerlingen die het beroep van metselaar, schrijnwerker, elektricien, tegelzetter, verver en dakwerker leren.

  Lees meer

  Vlaamse gemeenschap

  Eerste laureaat

  Project: Debateville : mondig maakt machtig

  Sophie Buysse, Laurens Busschaert en alle jongeren en vrijwilligers van Debateville in Brussel

  Debateville is een innovatief debat- en spreekvaardigheidsprogramma waar jongeren hun stem vinden in de samenleving. Tijdens wekelijkse debatateliers versterken tieners tussen 11 en 14 jaar hun taal- en communicatievaardigen, leren ze kritisch, genuanceerd en gestructureerd denken en vergroten ze hun kennis van en betrokkenheid met de samenleving.

  Lees meer

  Tweede laureaat

  Project: PEP! Positieve Education Psychology

  Alle jongeren, vrijwilligers & medewerkers van PEP! In Antwerpen vertegenwoordigd door Nadia El Marnissi

  PEP! - Positive Education Psychology ! leert, informeert, inspireert & motiveert jongeren om de beste versie van zichzelf te worden (peer-to-peer-bijlessen, rolmodel coaching project, sensibiliseringscampagnes, infomomenten, masterclasses…).

  Lees meer

  Derde laureaat

  Project: Circus voor iedereen!

  Alle circusdocenten die zich hebben ingezet voor de projecten van vzw Circusplaneet in Gent vertegenwoordigd door Karolien Verelst

  Circusplaneet wil kinderen de kans bieden om zich te ontplooien en hun circusdromen waar te maken. Om “iedereen” te bereiken, heeft de organisatie de voorbije jaren ingezet op een laagdrempelige manier om zo kinderen uit de maatschappelijk kwetsbare groepen te bereiken. In samenwerking met de verschillende buurtscholen van Brugse poort, een Gentse stadswijk, hebben ze de voorbije jaren tal van samenwerkingen opgezet, zowel tijdens als na de schooluren

  Lees meer