Steun onze projecten

Een initiatief om de integratie van kansarme jongeren te bevorderen.
Prijs van de Hoop richt zich naar verenigingen of scholen met kansarme jongeren. Een financiële ondersteuning en begeleiding worden verleend voor de ontwikkeling van vernieuwende projecten die tot doel hebben de integratie van de jongeren en hun gezin te bevorderen.
Voor wie?
Het initiatief richt zich tot verenigingen die werken voor de kansarme jongeren en scholen van het gewoon en buitengewoon basisonderwijs en het gewoon en buitengewoon secundair onderwijs die extra middelen ontvangen in het kader van het gelijke onderwijskansenbeleid en die tenminste 25% doelgroepleerlingen tellen.
Criteria
De projecten moeten tot doel hebben de slaagkansen van de jongeren te vergroten. Er zal ook rekening gehouden worden met de vernieuwingskracht van het initiatief, de ingeschatte kansen op succes en duurzaamheid van het project alsook de mogelijkheden voor derden om het project te reproduceren.
Ondersteuning
De geselecteerde projecten krijgen een financiële steun van maximum 15.000 € per jaar. Deze tegemoetkoming kan op basis van een jaarlijkse evaluatie met maximum 4 jaar verlengd worden.
Inspirerende projecten
Ben je op zoek naar informatie om een nieuw project op te starten of om je bestaande werking te verdiepen of te vernieuwen; ben je nieuwsgierig naar de lessen die te trekken zijn uit de projecten van Prijs van de Hoop, dan vind je hier zeker inspiratie! Meer dan zestig projecten hebben sinds 1999 van dit aanbod genoten.
Laureaten van onze editie 2021
Laten we samen spelen om beter op te groeien
Ecole Casa Nostra Dame – Implantation Notre Dame (Ougrée)
De leerlingen van de school, die voornamelijk afkomstig zijn uit kansarme milieus, hebben niet de mogelijkheid om met hun familie verrijkende of pedagogische spelletjes te spelen. De school wenst een participatieve ludotheek te plaatsen waarbij verschillende partners worden gemobiliseerd (leerlingen, leerkrachten, ouders, middelbare scholen, wijkhuizen…) alsook een lokaal (schoolzaal) in te richten waar deze spelletjes en uitwisselingen kunnen plaatsvinden.
Home at School
Ecole fondamentale annexée ARDLV (Anderlecht) – Implantation De Swaef
De leerlingen van de school, die voornamelijk afkomstig zijn uit kansarme milieus, hebben niet de mogelijkheid om met hun familie verrijkende of pedagogische spelletjes te spelen. De school wenst een participatieve ludotheek te plaatsen waarbij verschillende partners worden gemobiliseerd (leerlingen, leerkrachten, ouders, middelbare scholen, wijkhuizen…) alsook een lokaal (schoolzaal) in te richten waar deze spelletjes en uitwisselingen kunnen plaatsvinden.
De heerlijke tuin : een educatieve, inclusieve, intergenerationele, coöperatieve en gedeelde moestuin
Athénée Royal de Bruxelles 2 (Laken)
Het doel van de stadsmoestuin is de bewustmaking van duurzame ontwikkeling, het motiveren van leerlingen die van school afhaken, de integratie van onze leerlingen en hun gezinnen in het leven op school en in de buurt, en het bieden van een multidisciplinaire leeromgeving die is aangepast aan de specifieke behoeften van de leerlingen.
Vrijdag 28 april 2023, vertegenwoordigde H.K.H. Princes Claire H.M. Koningin Paola tijdens een bezoek aan het Koninklijk Atheneum Brussel 2 in Laken. Zie hier de foto’s van dit bezoek.
Buiten leren is goud waard
Ecole sacré-coeur (Huy)
Ons project wenst een stuk grond aan te leggen om er de openluchtschool te ontwikkelen en zo het welzijn van de leerlingen te verbeteren: het bouwen van droge toiletten, een zintuigenpad, een zonnewijzer, wilgenhutten, het planten van hagenbomen, het maken van een didactisch pad met de ouders, leerkrachten, leerlingen en mensen uit de buurt om samen met de leerlingen betekenisvol te kunnen leren in een aangename leefomgeving. Deze kleine stappen voorwaarts zullen samen worden gevierd rond een gezellig vuur.
TADA in Molenbeek : Toekomstperspectief voor 150 ketjes
TADA – ToekomstATELIERdelAvenir (Brussel)
ToekomstATELIERdelAvenir (TADA) biedt weekendonderwijs aan tieners tussen 10 en 14 jaar uit de sociaal-economisch meest kwetsbare Brusselse wijken. Dit project focust op de Nederlandstalige antenne in Molenbeek, waar TADA ongeveer 150 kwetsbare tieners coacht, volgend schooljaar (2021-2022) twee nieuwe klassen wil starten en workshops organiseert voor de leerkrachten en directies van de reguliere scholen.
Buddy@School
Kompanjon (Gent)
Het project Buddy@School ondersteunt nieuwkomerskinderen die de overgang maken naar de secundaire school. Doelstelling is bij te dragen tot een positief keuze- en oriënteringsproces door in te zetten op taalontwikkeling, studiekeuzebegeleiding, talentverkenning, stimuleren van motivatie en welbevinden, versterken van digitale geletterdheid en studievaardigheden. Ook de ouders van deze kinderen worden versterkt via advies en informatie over het onderwijs van hun kind. De ondersteuning gebeurt aan huis door studenten sociaal werk, orthopedagogie en lerarenopleiding. Doel is om Buddy@School uit te laten groeien tot een duurzame praktijk voor deze specifieke doelgroep.
Tussen onderwijs en welzijn: een brug te ver?
BUBAO Ten Desselaer (Bierbeek)
BuBaO Ten Desselaer en MFC Ave Regina zijn twee aparte entiteiten, maar voortdurend op zoek naar een samenwerkingsvorm die de ontwikkeling en integratie van onze kinderen ten goede komt. Het uitwisselen van expertise, het delen van zorg, het bieden van een complementair aanbod, het ontwikkelen van een gezamenlijke visie op casus- en op organisatieniveau en de samenwerking met de ouders biedt kansen op een betere integratie en ontwikkeling van onze kinderen.
Prachtig veerkrachtig
Stedelijk Lyceum Offerande (Antwerpen)
Het project richt zich op de kwaliteitsvolle en integrale uitbouw van een traumasensitieve school die een veilige en gestructureerd leef- en leerklimaat biedt voor alle leerlingen. Vanuit en integrale visie op de persoonsontwikkeling van onze jonge nieuwkomers en een sterke focus op het versterken van veerkracht en sociale vaardigheden willen we zelfredzame jongeren opleiden die niet enkel op schools, maar ook op psychosociaal vlak helemaal klaar zijn om de stap naar het reguliere onderwijs te zetten.