• fr
  • nl
  • de
  • Steun de Stiching
    Steun onze projecten

    Steun onze projecten

    Steun de stichting
  • fr
  • nl
  • de
  • Laureaten Prijs Focus Aarde 2019-2020

    FE

    Vlaamse Gemeenschap

    Eerste prijs

    Project: Weedbusters

    Veurne – Vrij Technisch Instituut

    Jarno Vanruymbeke, Jelle Maes en Stijn Rooryck

    De leerlingen zochten een efficiënter en milieuvriendelijker alternatief voor de overmatig gebruikte chemische onkruidbestrijding. Ze kozen voor een selectieve onkruidbestrijding door middel van artificiële intelligentie en objectdetectie. Hiermee kunnen ze aan de hand van een camera de plant en het onkruid onderscheiden en zo kunnen ze alleen het onkruid behandelen in plaats van het volledige veld.

    Tweede prijs

    Project: HeliumAnimal

    Hoboken – Technisch Instituut Don Bosco

    Ruben Koningsveld en Jasper Van Cauteren

    In hun GIP maakten de leerlingen een aerodynamisch vliegend vaartuig waaraan vleugels worden vastgemaakt. Met dit vaartuig, dat ze HeliumAnimal hebben genomed, willen ze dieren en hun leefwereld goed kunnen bestuderen, fotograferen en filmen. Ze maakten een reeks prototypes om met elkaar te vergelijken en onderzochten soorten materialen en mechanismen om de bewegingen van dieren na te doen.

    Derde prijs

    Project: ALC-Eiraper

    Veurne – Vrij Technisch Instituut

    Céline Barra, Liam Van Kerckhove en August Vansteenland

    De leerlingen willen met hun eindwerk hulp bieden aan een pluimveehouder met legkippen. Ze willen het oprapen van d grondeieren in de stal automatiseren. Ze realiseren een prototype van een machine die de grondeieren kan detecteren, oprapen en bijhouden in een voorziene ruimte. Daarnaast onderzoeken ze of de beweging van de robot door de stal realiseerbaar is aan de hand van een camera.

    Vierde prijs

    Project: Poultry Pick-Up Machine

    Veurne – Vrij Technisch Instituut

    Arthur Becelaere, Margaux Dedulle en Mathis Deschilder

    Dagelijks worden bij het kweken van braadkippen gestorven dieren aangetroffen. Deze worden manueel verwijderd. Dit vraagt veel tijd en energie, maar is noodzakelijk om geen ziektes te verspreiden. De Poultry Pick-Up machine van de leerlingen wil dit werk automatiseren. De leerlingen realiseerden een prototype dat de werking van het detecteren en het oprapen weergeeft.

    Vijfde Prijs

    Project: Antibioticaresistentie

    Diest - Katholieke Scholen

    Lotte Verbist en Myrthe Vanbergen

    In deze GIP leggen de leerlingen uit wat antibioticaresistentie is en wat de gevolgen zijn. Door het resistent worden van bacteriën aan antibiotica, gaan ziekten die nu nog kunnen behandeld worden, binnenkort onbehandelbaar worden. Dit probleem kan opgelost worden door de vleesconsumptie te verlagen, maar de bacteriofaag en natuurlijke middelen kunnen ook levens redden.

    Eervolle vermeldingen

    Hydropower

    Hoboken – Don Bosco Technisch Instituut
    Rik Van Haute, Tiebe Caenen en Jan Van Geertsom

    De leerlingen maakten een eindwerk rond waterstofgas. Ze bouwden 2 generatoren die waterstofgas produceren op zonne-energie. Op een zelfgemaakte website kunnen de generatoren en de zonnepanelen gemonitord worden. De metingen van het vermogen en de hoeveelheid geproduceerde waterstof kunnen er ook op worden afgelezen. De leerlingen onderzochten toepassingen en deden een test met hun brommer.

    Red de baby!

    Menen – Vrij Technisch Instituut Sint-Lucas
    Toby Bostoen en Melvin Deleu

    Het project bestaat uit een systeem dat de baby detecteert in een kinderzitje. Wanneer het kind is gedetecteerd wordt bij en oververhitte wagen de ouder per sms verwittigd en begint het koelsysteem geleidelijk aan in werking te treden. Dit gebeurt aan de hand van een programma dat de nodige elektronica aanstuurt.

    Foster Trees

    Hasselt – Provinciale Handelsschool
    Jensen Bollen, Francesco Graulus en Ilias Smeulders

    Naar aanleiding van de klimaatproblematiek hebben de leerlingen zelf een eigen ‘klimaat’-plan bedacht dat “FOSTER TREES” heet. Ze hebben helemaal zelf een website gebouwd, waarmee het mogelijk is om (bestaande) stadsbomen te selecteren en te adopteren. Het ingezamelde geld wordt gebruikt om nieuwe bomen in Hasselt aan te planten.

    Hoed voor blinden

    Menen – Vrij Technisch Instituut Sint-Lucas
    Emile Blancke en Maxime Egels

    Het doel van het werkstuk is om blinden te kunnen begeleiden in het verkeer. Het werkstuk is een hoed die de persoon makkelijk kan dragen waarin een oortje zal zitten die commando’s doorgeeft. Deze commando’s zijn gebaseerd op de omgeving en zullen worden gevormd door de waarde die sensoren krijgen. De leerlingen hebben de hoed zelf ontworpen met behulp van Solidworks.

     

     

    Duitstalige Gemeenschap

    Eerste prijs

    Project: Zeeslag, meer dan enkel een spel

    St. Vith – Technisches Institut

    Daniel Collard

    Tegenwoordig is het erg belangrijk om ondanks de technologie, het contact met andere mensen niet te verliezen. Zeker in tijden van corona. Dit is voornamelijk het geval bij senioren en hun kleinkinderen. Doordat men bij het spel moet nadenken, blijven de hersenen van de oudere mensen fit. Het spel moet ook bestuurd worden, waardoor de handen actief blijven. Het spel kan alleen gespeeld worden of samen met de (klein)kinderen als ze er zijn.

    Tweede prijs

    Project: Handschoen voor gebarentaal

    St. Vith – Technisches Institut

    Marin Duvnjak

    Wanneer een doofstomme persoon de handschoen aan de rechterhand draagt kan hij in het Duits communiceren. Met behulp van een doosje met een display dat de doofstomme persoon in de andere hand houdt, verschijnen eerst de getoonde letters, gevolgd door woorden en hele zinnen.

    Derde prijs

    Project: Smart Home System, de thuisbesturing van de toekomst

    St. Vith – Technisches Institut

    Cedric Veithen

    Het Smart Home System, de thuisbesturing van de toekomst, biedt veel voordelen ten opzichte van de normale thuisbesturing. Het bestaat uit een energiebesparende verwarmingsregeling die de gewenste temperatuur constant houdt en er geen energie verloren gaat. Daarnaast is er ook een logisch rolluiksysteem, wat ervoor zorgt dat er nooit teveel licht de kamer binnenkomt, en is er ook een inbraakwerend alarmsysteem. Het systeem is eenvoudig te bedienen via een gebruiksvriendelijke app.